In de Brabantse gemeente Sint Anthonis mag een eind komen aan de zomerhitte. De herfst brengt namelijk een duurzame brandstof voor de gemeentelijke werf: eikels.

Eikels die geraapt zijn op openbare wegen in de Brabantse gemeente Sint Anthonis – tussen Boxmeer en Uden – moeten gebouwen gaan verwarmen. De gemeente onthult binnenkort een kachel die ontwikkeld is om de noten om te zetten in warmte voor de werf in het dorp Wanroij. Dat schrijft De Gelderlander.

Eén van duurzaamste in Nederland

Sint Anthonis telt 12.000 inwoners en behoort tot de duurzaamste gemeentes van Nederland. In de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex (GDI) staan de Brabanders niet in de absolute top, maar hun gemiddelde score van 5,4 zit de nummer 10 – Renkum met 5,6 – op de hielen. Op het gebied van energiebesparing staat de gemeente wel in de top 5.

Dat bereikte de lokale overheid onder meer door al een kwart van de lampen in lantaarnpalen te vervangen door LED-verlichting, zonnepanelen op meerdere gemeentelijke gebouwen en een warmtepomp. Ook spoort het gemeentehuis ondernemers in de omgeving aan om biomassa in te zetten als brandstof.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl